Klikgebit / Overkappingsprothese

Een klikgebit (of overkappingsprothese) is een soort kunstgebit, wat op enkele bestaande tandwortels of implantaten in de mond wordt bevestigd. Het klikgebit klikt op deze wortels of implantaten vast en blijft hierdoor langdurig, stevig vastzitten.

  • Volledig functioneel gebit
  • Stevige en stabiele gebitsprothese
  • Weinig hinder van slinkend kaakbot

Tijdens een persoonlijk consult vertelt uw tandarts u meer over de status van uw gebit en de benodigde behandelingen. Bel 0320 220 693 om een afspraak te maken.

Klikgebit op implantaten of bestaande wortels

De tandarts controleert voor de behandeling de status van uw gebit. Indien mogelijk wordt de overkappingsprothese op de wortels van uw huidige tanden of kiezen bevestigd. Wanneer de huidige tandwortels onvoldoende houvast bieden, kan het nodig zijn het klikgebit op implantaten te plaatsen.

Aanmeten van de prothese

Een overkappingsprothese aanmeten, hoe gaat dat precies? Hieronder vindt u een overzicht van de stappen.

  1. Eerst wordt er een afdruk van de kaak gemaakt.
  2. Op basis van de afdruk wordt een gipsmodel gemaakt waarop de prothese gebaseerd wordt.
  3. De stand van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak wordt bepaald.
  4. De vorm, stand en kleur van de tanden wordt bepaald op basis van uw gebit.
  5. Voor de definitieve plaatsing worden de tanden en kiezen, welke als basis fungeren, op maat geslepen en voorbehandeld.
  6. Tot slot wordt de overkappingsprothese geplaatst.

Kosten voor het klikgebit

De kosten voor een klikgebit zijn afhankelijk van de benodigde behandeling, het kan nodig zijn om meerdere implantaten te plaatsen. Tijdens het jaarlijkse consult kan uw tandarts hier meer over vertellen.

Het klikgebit voor de bovenkaak wordt in 2017 voor 92% vergoed. Een klikgebit voor de onderkaak voor 90%. Het eigen risico verschilt per zorgverzekeraar, meer informatie over de vergoeding van de kosten vindt u in uw zorgpolis of bij uw zorgverzekeraar.

Meer over het klikgebit / overkappingsprothese

De tandartsen van Tandartspraktijk de Jol Lelystad kunnen u persoonlijk adviseren over het aanmeten van klikgebit of overkappingsprotheses. Maak een afspraak via 0320 220 693 of kom langs bij onze praktijk.