Zo Poets je

De tandarts heeft een aantal poetsregels! Hou je aan deze regels voor mooie en schone tanden:

1. Poets 2x per dag je tanden
Het is niet genoeg om maar 1 keer per dag je tanden te poetsen. Dan krijg je de plak niet van je tanden af. Poets daarom 2 keer per dag.

2. Gebruik een niet te grote tandenborstel met rechte zachte haartjes
Een tandenborstel kan je meestal drie maanden gebruiken. Dan zie je dat de haartjes naar buiten staan en wordt het tijd voor een nieuwe! Als de haartjes sneller naar buiten staan moet je misschien rustiger poetsen! Hard poetsen kan slecht zijn voor je tanden en tandvlees.

3. Poets met een fluoride tandpasta
Kijk goed naar de tandpasta die je gebruikt. Je tanden worden sterker door te poetsen met tandpasta waar fluoride in zit. Sterke tanden hebben minder kans op gaatjes.

4. Let op de volgorde van de 3B’s)
Bij het tandenpoetsen moet je een vaste volgorde aanhouden. Begin met de Binnenkant, dan de Buitenkant en als laatste de Bovenkant (voor onder- en boventanden).

5. Poets rustig langs je tandvlees en maak een schrobbende beweging
Bij het tandvlees gaat vaak veel plak zitten. Het randje tussen je tandvlees en je tanden moet je dus goed poetsen. Zorg dat je daar rustig de tijd voor neemt.

6. Heb je een elektrische tandenborstel? Dan hoef je geen poetsbeweging te maken!
Het handige van een elektrische tandenborstel is dat de borstel al het werk voor je doet. Beweeg de borstel gewoon over iedere tand zonder teveel poetsbewegingen te maken.

7. Wees voorzichtig met je tandvlees
Je kan je tandvlees beschadigen door te hard te drukken. Pas dus op met poetsen.

8. Goed spoelen hoeft niet
Als je veel spoelt kan je de fluoride weer van je tanden afspoelen, dan kan je dus weer opnieuw beginnen! Spoelen moet wel, maar niet teveel.

9. Poets minimaal 2 minuten je tanden
Je tanden worden pas echt goed schoon als je 2 tot 3 minuten je tanden poetst.

Hanteer de Poetsregels